Ohjeita uimarille ja vanhemmalle


Vesirallit vuosaaressa

Viikonloppuaamuisin seuralle on varattu maksimissaan 3 rataa. Loput 3 rataa on varattu uimahallin asiakkaille. Kannustamme vanhempia hyödyntämään lasten harrastusajan uimalla itse, joko osallistumalla ORCA:n järjestämälle aikuisten toimintaan, tai omatoimisesti. Uinti yleisöradoilla edellyttää aina uimahallin normaalin sisäänpääsymaksun maksamista.


Orcan allasvuorot Sykissä

Orca toimii hallissa vuokralaisena. Tiistaisin klo 16-19 ja sunnuntaisin klo 9-11 käytössämme on koko uimahalli ja tällöin uimaan pääsee vain Orcan jäsenet. Perjantaisin klo 16-21 Orcalle on varattu 2 rataa, toiset 2 rataa ja lastenallas on perjantaisin yleisön käytössä.

Kannustamme vanhempia hyödyntämään lasten harrastusajan uimalla tai kuntoilemalla itse, joko osallistumalla ORCA:n järjestämään aikuisten toimintaan, tai omatoimisesti. Huomioi, että tiistaisin 16-18, lauantaisin 17-19 ja sunnuntaisin 9-11 altaat ovat täynnä ohjattuja ryhmiä, eikä ratatilaa valitettavasti liikene omatoimiseen uintiin.

Katso aikuisten ohjatut ryhmät »


Ensimmäinen uintikerta

Kaikki ryhmät kokoontuvat ensimmäisellä kerralla suoraan altaalla. Ensimmäinen kerta alkaa usein lyhyellä infolla, johon ovat tervetulleita uimarit sekä lasten huoltajat. Infon pitää ryhmän ohjaaja. Infossa voidaan kertoa mm. harjoitteluun liittyvistä sekä muista käytännön asioista.

Uimahalliin tultaessa seuran uimareiden ei tarvitse maksaa uimahallin sisäänpääsymaksua, vaan uimarit saavat pukukaapin avaimen kertomalla kassalla, että on tulossa Orcan treeneihin.

Seuran jäsenille tilataan oma vesiliikuntakortti, jolla kuljetaan uimahallien porteista. Kortti maksaa 4€. Henkilöllisyys tulee todistaa korttia noudettaessa. Kortilla saa kulkea vain oman ryhmän/uimakoulun harjoituksiin. Huom! SYKin hallissa vesiliikuntakortti ei ole käytössä.

Ensimmäisen kerran infoon tultaessa uimarilla tulee olla päällään jo uima-asu. Pyyhkeen voi ottaa myös ympärille lämmittämään.


Ilmoittautumisen peruutus

Ilmoittautuminen ryhmiin ja uimakouluihin tulee peruuttaa 3 vuorokautta ennen ryhmän alkamista. Sen jälkeen tulevissa peruutustapauksissa seuralla on oikeus laskuttaa kasimaksun täysi hinta.


Uintiharrastuksen lopettaminen kesken kauden

  1. Henkilökohtaisista syistä
  2. Sairaustapauksen vuoksi
  3. Seuraan tai olosuhteisiin liittyvistä syistä
Kun uimari keskeyttää harrastuksen kesken kauden, tulee siitä ilmoittaa omalle ohjaajalle sekä toiminnanjohtajalle mahdollisimman pian. Etenkin, jos ryhmään on jonoa, on hyvä ilmoittaa asiasta lopettamisesta välittömästi. Lähtökohtaisesti kausimaksua ei palauteta, jos lopettaminen tapahtuu omasta tahdosta.

Mikäli uimari ei pysty osallistumaan terveydellisistä syistä, voidaan antaa kausimaksusta hyvitys tai mahdollisuus osallistua ilmaiseksi seuraavalle vastaavalle vesirallille. Näistä asioista tulee aina neuvotella ORCA:n toiminnanjohtajan kanssa.

Lääkärintodistuksella voi saada hyvityksen kausimaksuun. Hyvitämme puolet kausimaksusta yli kuukauden jatkuneissa sairaslomissa.

Keskustele kausimaksun hyvittämisestä aina toiminnanjohtajan kanssa.

Treenikertojen korvaaminen

Kertojen korvaaminen ei välttämättä ole mahdollista. Mikäli osallistujalta jää useampi kerta väliin, voidaan korvaavia kertoja yrittää hyvittää esim. osallistumalla toiselle vastaavalle samaan aikaan meneillään olevalle vesirallille. Näistä tulee neuvotella aina oman ohjaajan ja toiminnanjohtajan kanssa.

Jos ryhmät ovat täysiä, niille ei pääsääntöisesti voida ottaa kertoja korvaavia henkilöitä ryhmän maksimikoon ja allasturvallisuuden vuoksi.

 

On joskus mahdollista, että treeni joudutaan peruuttamaan Orcasta riippumattomista syistä. Syitä saattaa olla mm. hallin akuuttiin huoltoon tai veden laatuun liittyvät ongelmat. Peruuntumisesta pyritään tiedottamaan jäseniä mahdollisimman pian sähköpostilla sekä tekstiviestillä.

Ohjaajan äkillinen sairastuminen voi myös johtaa treenin peruuntumiseen, jos sijaista ei pystytä järjestämään lyhyellä varoitusajalla.


Varasijat

Varasijoille otetaan niin monta uimaria kuin on tarve. Mikäli osallistujia yhteen ryhmään on enemmän kuin osallistujien maksimimäärä, yritetään järjestää toinen vastaava ryhmä, jolloin kaikki halukkaat mahtuvat mukaan.

Varasijoilla oleville uimareille ilmoitetaan heti, mikäli paikkoja vapautuu. Maksussa hyvitetään poisjääneet kerrat, tämä on hyvä varmistaa vielä toiminnanjohtajalta.


Vesiliikuntakortti

Seuran jäsenille tilataan oma henkilökohtainen vesiliikuntakortti. Urheiluhallit eivät tee kortteja, vain kaupungin hallien palvelupisteet (kassat) Pirkkolan ja Itäkeskuksen uimahallit. Kortti maksaa 4€. Henkilöllisyys tulee todistaa korttia noudettaessa. Kortilla saa kulkea vain oman ryhmän/uimakoulun harjoituksiin.

SYKin uimahallissa vesiliikuntakortti ei ole käytössä.


Allasturvallisuus

Pienet lapset tulee saattaa treeneihin altaalle asti sekä noutaa altaalta uintikerran päätyttyä. On vanhempien vastuulla arvioida milloin lapsi voi kulkea treeneihin itse ja toimia uimahalleissa itsenäisesti. Seuran ohjaajat vastaavat lapsista vain opetusaikana!

Lapset eivät saa jäädä itsenäisesti uimaan oman treenin jälkeen tai ennen harjoituksien alkamista. Tämä on mahdollista vain oman vanhemman läsnäollessa ja valvonnassa.

Jos valmentaja on myöhässä treeneistä, uimarit ei saa mennä altaisiin ilman valmentajaa. Jos valmentaja on estynyt (esm. force majeure - tilanteet), ja ei 20min alkamisesta pääse paikalle, harjoitukset katsotaan peruuntuneeksi ja uimarien tulee poistua altaalta.


Kausimaksut

  • Orcassa sitoudutaan harjoitteluun aina kausittain. Kevätkausi (1.1.-30.6.) ja syyskausi (1.8.-31.12.). Kausien pituuksissa voi olla eroja halleittain. https://orca.fi/kausimaksut/
  • Jos uimari lopettaa harrastuksen kesken kauden henkilökohtaisista syistä, kausimaksua ei palauteta!
  • Jos uimari aloittaa harrastuksen kesken kauden, laskutamme vain loppukauden osuuden.
  • Maksuvalvontaa hoitaa Visma.
  • Kausimaksua voidaan huojentaa pitkissä yli kuukauden mittaisissa sairaslomissa. Huojennus on puolet kausimaksun osuudesta.
  • Laskut lähetetään jäsenille sähköpostitse Myclubin kautta. Laskut pyritään lähettämään osallistujille viimeistään ensimmäisen kuukauden aikana.
  • Ole yhteydessä laskuasioissa aina toiminnanjohtajaan. Maksumuistutuksen saatuasi, ole yhteydessä Vismaan.

Muutokset ryhmien harjoitusaikatauluun ja tiedotus

Tiedostus tapahtuu ensisijaisesti sähköpostitse. Lyhyellä varoitusajalla tulevat asiat pyritään hoitamaan tekstiviestein. Pidäthän huolen, että yhteystietosi ovat ajantasalla seuran jäsenrekisterissä (Myclub).

Uintikertoja saattaa siirtyä esim. juhlapyhien vuoksi. Myös ohjaajan sairastuminen tai muu poissaolo ovat joskus syynä kertojen peruuntumiseen tai siirtelyyn.


Uimakoulun tai vesirallin toteutuminen

On mahdollista, että ryhmä jää myös joskus toteutumatta. Mikäli ryhmään ilmoittautuu 3 henkilöä tai vähemmän, sen peruuttamista harkitaan. Osallistujien vähyydestä tiedotetaan uimareille viikkoa ennen tapahtuman alkua, jolloin yritetään vielä etsiä innokkaita uimareita mukaan. Mikäli ryhmään on vielä alkamista edeltävänä päivänä liian vähän osallistujia, se joko perutaan tai sen alkamista siirretään. Ilmoittautujia informoidaan tällöin puhelimitse tekstiviestillä sekä sähköpostitse. Jos olet saanut laskun ennen ensimmäistä harjoituskertaa, se toteutuu myös varmasti.

Huomioitavaa uimakouluissa

Pienimpien ja tai arkojen lasten vanhempi voi osallistua tarvittaessa altaalla lapsen tukena. Keskustele asiasta ensin oman uimakouluopen kanssa.

Uimakouluissa opetellaan uimalasien käyttöä. Tarvitset siis omat uimalasit, muita omia opetusvälineitä ei tarvitse tuoda.

Jos uimakoulussa tulee kylmä, apuna voi kokeilla lapsille soveltuvaa neopreeniuima-asua. Opetusaltaan veden lämpötila on SYKissä 27 astetta ja Itiksessä 30 astetta, mutta kylmän kokeminen on yksilöllistä.

Päällysvaatteissa (ulkovaatteissa) oleskelu altaan reunalla ja suihkutiloissa ei ole suotavaa. Jätäthän kengät ja päällysvaatteet aina pukutilaan.

Syöminen ennen uimakoulua. Uimakouluun ei tulla täydellä vatsalla. Ennen uimakoulua lapsi voi syödä kevyen välipalan. Oksennusvahingon sattuessa uimakoulu keskeytetään ja allas joudutaan puhdistamaan. SYKin hallissa altaat ovat samassa kierrossa, joten vahinko vaikuttaa myös isoon altaaseen. Lisäksi seuralle aiheutuu puhdistuksesta kustannuksia.

Uimakoulun tapaaminen on suoraan opetusaltaalla. Vanhemmat vastaavat lapsista puku- ja suihkutiloissa sekä saattavat että noutavat lapsen altaalta aina uimakoulun päätyttyä. Ohjaaja vastaa lapsista vain opetusaikana.


Tietoa seuran vakuutuksista


Yleinen uima-asu ohjeistus