Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniaisten kaupunki muistuttavat vastuullisen liikuntatoiminnan merkityksestä korona-aikana

Tiedote 9.10.2020

Koronaepidemia on kaikkialla Suomessa kiihtymisvaiheessa. Tästä johtuen uusia kansalaisten toimintaan vaikuttavia ja niitä rajoittavia viranomaismääräyksiä – myös liikuntaan liittyvää toimintaa koskevia – on hyvin suurella varmuudella tulossa. Hyvinvointi on meille kaikille ensiarvoisen tärkeää ja haluamme tehdä kaikkemme, jotta tarjolla on ohjattua mielekästä toimintaa vapaa-ajalla koronakriisin aikana.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit muistuttavat, että liikuntaseurat ja -järjestöt ovat avainasemassa turvaamassa toiminnan jatkuvuutta tässä tilanteessa. Tämä edellyttää meiltä kaikilta jatkuvaa ja suurinta mahdollista vastuunkantoa tilojen käytössä ja toiminnassa, ja niitä koskevien koronaohjeiden noudattamisessa. Mikäli näytämme aloitteellisuutta ja vastuullisuutta nyt ja teemme tilanteen vaatimia muutoksia heti, on se vahvempi peruste sille, että voimme pitää liikuntatilojamme ainakin rajoitetusti auki.

”Koronatilanne pahenee pääkaupunkiseudulla. Liikunta, kulttuuri, nuorisotyö ja kirjastot ovat tärkeitä ihmisten hyvinvoinnille ja yhteisömme kriisinkestävyydelle. Tiedämme, että tilanne on monelle järjestölle ja kulttuuritoimijalle todella tiukka. Kannustan jokaista alamme toimijaa tekemään nyt oma-aloitteisesti mahdollisimman paljon toimenpiteitä ja viestintää. Autamme mielellämme kumppaneitamme löytämään tapoja parantaa terveysturvallisuutta”, sanoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Seuraavat asiat lisäävät riskejä tartunnan leviämiselle: 
• tiivis ja pitkäkestoinen oleskelu samassa sisätilassa muiden ihmisten kanssa. 
• heikko ilmanvaihto
• huutaminen, raskas hengitys ja laulu. 
• Pukuhuoneiden on todettu tuottavan suuria riskitilanteita.

Kaupunkien ohjeet terveysturvalliseen toimintaan: 
• Opasteiden ja ilmoitusten lisäksi myös henkilöstö opastaa ihmisiä toimimaan turvallisesti
• Toimintaan ei osallistuta, jos ilmenee lieviäkin oireita. Näin tulisi toimia silloinkin, kun kyseessä on tärkeä esiintyminen tai peli.
• Yli 15-vuotiaille suositellaan vahvasti kasvomaskia sisätiloissa aina, kun se on mahdollista. Esimerkiksi urheilutilanteissa maskin käyttäminen on usein mahdotonta, mutta maskia tulisi käyttää
esimerkiksi saavuttaessa, vaatteita vaihdettaessa tai odotettaessa omaa vuoroa.
• Kaikki osallistujat pesevät kätensä saapuessaan sisätilaan. Tämän lisäksi käsidesiä on tarjolla aina. Molemmista muistutetaan säännöllisesti.
• Välineet desinfioidaan aina toiminnan aluksi ja lopuksi.
• Turvavälit pidetään kaikissa tilanteissa esim. katsomoissa ja vaihtopenkillä.
• Ryhmiä sekoitetaan mahdollisimman vähän. 

Yhdessä pystymme minimoimaan koronaviruksen leviämisen liikuntaharrastajien keskuudessa. Kyseessä on yhteinen ponnistus, kannustamme olemaan yhteydessä, autamme ja neuvomme mielellämme.

Tommi Laitio, toimialajohtaja, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja, Helsingin kaupunki
Tarja Loikkanen, liikuntajohtaja, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Helsingin kaupunki
Harri Rinta-Aho, sivistystoimen johtaja, Espoon kaupunki
Martti Merra, liikunta- ja nuorisopalvelujen johtaja, Espoon kaupunki
Riikka Åstrand, apulaiskaupunginjohtaja, Kaupunkikulttuurin toimiala, Vantaan kaupunki
Veli-Matti Kallislahti, liikuntajohtaja, Kaupunkikulttuurin toimiala, Vantaan kaupunki
Heidi Backman, sivistystoimenjohtaja, Kauniaisten kaupunki